Ben jij 24 jaar of ouder?

Om content over onlline kansspelen volgens wet-en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Ik ben jonger dan 24 jaar Ik ben jonger dan 24 jaar
Ik ben ouder dan 24 jaar Ik ben ouder dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De site voor 24 jaar en ouder bevat reclame voor online kansspelen. Indien je geen reclame wenst te ontvangen kun je dit via de footer van de website gemakkelijk aangeven.

Je bent niet oud genoeg om deze pagina te bekijken.

24 Jan 2023

Arne Nilis over Rugdekking

Arne Nilis was voetballer en is nu gokverslaafde in herstel. Als ervaringsdeskundige wil hij het taboe rond gokverslaving doorbreken en mensen bewust maken van de risico’s. Vijf vragen aan hem over de rugdekking die hij kreeg. En hoe je rugdekking kunt geven en krijgen.

Wat vind jij van het Rugdekking-initiatief van PSV en TOTO?

Zelf heb ik in België het slechte voorbeeld gehad. In de Eerste Klasse hebben bijna alle clubs een goksponsor. Die doen wat mij betreft veel te weinig aan het bespreekbaar maken van de risico’s en het beschermen van de speler, het gaat alleen maar om marketing. Wat PSV nu met TOTO doet, vind ik een goed initiatief. Voetbalclubs hebben een grote maatschappelijke invloed op hun achterban. Op die manier kun je mensen informeren over de risico’s en dat ze zich daarvan bewust moeten zijn.

Van wie heb jij rugdekking gekregen?

Familie en vrienden hebben mij vaak aangesproken op mijn gedrag en mij een spiegel voorgehouden. Om een voorbeeld te geven: mijn moeder confronteerde mij met mijn bankafschriften om te laten zien wat ik aan gokken besteedde. Zij is standvastig geweest en liet haar woede zien. Het heeft uiteindelijk zes jaar geduurd voordat ik accepteerde dat ik hulp nodig had en ook heb gezocht.

Waar kun je op letten als je vermoedt dat iemand in de problemen zit?

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van gedrag dat kan duiden op problemen. Als iemand zichzelf isoleert en vrienden verwaarloost, kan dat een signaal zijn. Of als je een verzoek krijgt om hem of haar geld te lenen, zonder dat duidelijk is waarvoor. Als iemand terughoudend wordt in het doen van andere uitgaven, zoals uitgaan of naar de bioscoop, is dat wellicht een teken. En ook als iemand constant een geïrriteerde, gefrustreerde of rusteloze indruk maakt.

Ga het gesprek aan,
ga dat niet uit de weg

Arne Nilis over rugdekking

Hoe kun je in zo’n situatie iemand rugdekking geven?

Ga het gesprek aan. Soms durven mensen iemand niet aan te spreken, maar ga dat vooral niet uit de weg. Benoem wat er is gebeurd en wat je ziet. Los het niet zelf op, maar stel bepaalde grenzen naar die persoon zodat de gevolgen bij hem of haar blijven.

Wat zou je deelnemers aan sportweddenschappen willen meegeven?

Houd het vooral leuk en zorg dat het een spelletje blijft. Helaas kan dat voor mij niet meer, want ik ben die grens over gegaan. Bescherm jezelf door gebruik te maken van de tools die TOTO je aanbiedt. Want die zijn er juist voor om te zorgen dat je verantwoord kunt spelen.